Dragobete – traditii uitate

De cel putin 20 de ani, in tara noastra se sarbatoreste dragostea pe data de 14 februarie, si anume Valentine’s Day, desi avem o sarbatoare autohtona, pe data de 24 februarie, nepracticata de mai bine de jumatate de secol: Dragobetele.

Dragobetele, numit si „Navalnicul” sau „Cap de primavara”, este fiul babei Dochia, despre care se spune ca era un tanar aratos si extrem de iubaret, care seducea tinerele ce ii ieseau in cale si care influenta in mod pozitiv viata celor pe care ii intalnea. Se spune, de asemenea, ca acesta aparea in visele tinerilor si ii invata secretele dragostei.

De-a lungul anilor, au fost deprinse obiceiuri si traditii in satul romanesc precum: tinerele strangeau zapada, o topeau si tot anul se spalau pe fata cu ea pentru a-si pastra frumusetea. De asemenea, in ziua de Dragobete, acestea se intorceau in fuga de la padure, si fiecare fata era urmarita de un flacau de care ii era drag, iar daca era prinsa si sarutata, asta simboliza inceputul logodnei lor.

Printre aceste traditii, se spunea ca, daca o tanara atingea un tanar dintr-un alt sat, in ziua de Dragobete, acesta era un semn ca va ramane indragostita de el tot anul. In alte zone, tinerii aveau grija sa nu fie singuri in ziua de Dragobete, deoarece vor fi singuri tot restul anului.
In vremuri de demult, tinerii obisnuiau sa se imbrace cu cele mai frumoase haine si se strangeau in paduri alaturi de fete pentru a culege buchete de flori. Dupa culesul florilor se intorceau in fuga catre sat, iar baietii incercau sa prinda fata de care le era drag pentru a-i darui un sarut. Ulterior, continuau cu o petrecere, iar cei care respectau traditia erau considerati binecuvantati in acel an.

O alta traditie presupunea ca tinerii sa isi cresteze putin un brat, in forma unei cruci, si sa isi atinga taieturile rostind juraminte pentru a deveni frati de sange si a-si pastra prietenia pe viata.
De asemenea, ajunul Dragobetelor este asemanator cu simbolistica noptii de Boboteaza, ceea ce inseamna ca fetele curioase isi pot pune busuioc sfintit sub perna pentru a-si afla viitorul logodnic.

De asemenea, exista foarte multe superstitii legate de Dragobete si anume: in ziua de Dragobete nu ai voie sa plangi, deoarece lacrimile iti vor aduce necazuri, nu ai voie sa te certi cu femei, deoarece te va astepta un ghinion, nu ai voie sa muncesti deloc in aceasta zi daca vrei sa ai un an prielnic, iar daca faci deja parte dintr-un cuplu, trebuie sa iti saruti partenerul sau partenera pentru a avea parte de iubire si fericire tot anul.

In zilele noastre, rareori se serbeaza Dragobetele deoarece „sarbatoarea” Valentine’s Day este mult mai popularizata. Avem multe de pierdut prin celebrarea zilei de 14 februarie („Ziua Indragostitilor”), deoarece Dragobetele este o sarbatoare precrestina, mostenire de pe vremea dacilor, iar traditiile si obiceiurile acesteia s-au uitat de-a lungul anilor, putini fiind cei care o mai serbeaza, punandu-se accent mai mult pe latura comerciala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *