7 traditii de Valentine’s Day de pe mapamond

Daca in majoritatea tarilor Ziua Indragostitilor se serbeaza in cuplu cu buchete de flori, felicitari, cutii de ciocolata si cine romantice, exista si locuri de pe glob unde aceasta sarbatoare este celebrata in moduri mai neobisnuite.

1. Danemarca sarbatoreste Valentine’s Day cu poezii anonime

Valentine’s Day in Danemarca reprezinta sansa pentru un indragostit in secret sa-si arate sentimentele fata de femeia iubita. In loc sa trimita scrisori de dragoste, barbatii din Danemarca trimit mici poezii amuzante numite gaekkebrev. Aceste notite cu poezioare de dragoste se trimit anonime, si in loc de semnatura se pune o linie de puncte, cate unul pentru fiecare litera a prenumelui celui in cauza. Daca destinatara reuseste sa ghiceasca cine i-a trimis poezia de dragoste, traditia spune ca-i datoreaza acestuia un ou de Paste.

2. In Japonia, femeile daruiesc ciocolata barbatilor

In 1950, o companie producatoare de ciocolata a introdus pentru prima data Ziua Indragostitilor in Japonia in speranta de a profita de pe urma acestei traditii occidentale. Dar au scapat ceva din vedere. Campania lor de marketing prezenta imagini preponderent cu femei care daruiau ciocolata barbatilor speciali din viata lor, in loc sa aiba si imagini cu barbati daruind femeilor ciocolata. Astfel ca, majoritatea femeilor au inceput sa cumpere pe 14 Februarie ciocolata pentru toti barbatii, inclusiv colegilor de munca.

In schimb, femeile din Japonia au la dispozitie ziua de 14 Martie – White Day in care barbatii le daruiesc cadouri.

3. In Africa de Sud femeile isi scriu pe maneca numele iubitului

A devenit o traditie in Africa de Sud ca femeile sa-si scrie numele iubitului (sau ale celui de care sunt in secret indragostite) pe o bucatica de hartie prinsa cu un bold pe maneca hainelor. Se pare ca obiceiul a fost inspirat de Lupercalia, un festival roman al fertilitatii ce se celebra de asemenea la jumatatea lunii Februarie.

4. Mii de oameni se casatoresc de Valentine’s Day in Filipine

Valentine’s Day e o data foarte populara pentru casatorie in Filipine. Anual, in cinstea sarbatorii Zilei Indragostitilor, autoritatile locale organizeaza ceremonii de casatorie in masa pentru cuplurile care nu-si permit o ceremonie traditionala ampla.

Anul trecut, in 2019, primarul din City of Dasmariñas a cununat 500 cupluri in acelasi timp.

5. In Tara Galilor, indragostitii isi daruiesc linguri simbolice

In Tara Galilor exista o versiune a Valentine’s Day numita Saint Dwynwen’s Day, si se sarbatoreste pe 25 Ianuarie.

Cel mai deosebit aspect al acestei sarbatori care celebreaza sfantul patron galez al indragostitilor implica darurile traditionale sub forma de linguri.

Aceste obiecte sunt niste linguri de lemn sculptate cu simboluri ce reprezinta dragostea celui care le daruieste. Se crede ca aceasta traditie a inceput pe vremea cand marinarii galezi isi curtau astfel potentialele sotii si este inca considerat un gest romantic in Tara Galilor.

Linguri de lemn sculptate manual se vand pe Internet cu preturi intre 50 si 100 de dolari.

6. Valentine’s Day in Estonia este despre prietenie

Desi in majoritatea tarilor lumii, Valentine’s Day este Ziua Indragostitilor, o sarbatoare a cuplurilor, in Estonia, 14 Februarie este ziua prieteniei. Dar prietenie poate insemna si sa-ti gasesti dragostea, asa ca cei singuri si in cautarea iubirii, pot merge in aceasta zi cu un „autobuz al dragostei” alaturi de alte persoane singure aflate in cautarea unui partener.

7. El Salvador sarbatoreste Valentine’s Day ca pe Secret Santa

Locuitorii din El Salvador sarbatoresc Valentine’s Day cu un joc numit „Secret Friend” (Prietenul secret).

Oricine a participat vreodata la Secret Santa stie care este ideea jocului de Craciun in care se trag la sorti biletele si cei care participa isi fac cadouri fara sa stie de la cine au primit la randul lor cadouri.

La fel se intampla in El Salvador de Ziua Indragostitilor, in orice cerc de colegi sau prieteni, se trag biletele la sorti pentru a stabili fiecare cui va cumpara un cadou.

Traditia are insa si o latura sentimentala care o separa de Secret Santa: atunci cand ofera darul, cel care il daruieste trebuie sa spuna ceva frumos despre cel care-l primeste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *