Consumabile sanatoase – un ghid pentru incepatori

Stim deja cu totii ca alimentele pe care le consumam au efecte importante asupra calitatii vietii noastre si asupra sanatatii. Desi mancarea sanatoasa pare un concept destul de simplu, cresterea in popularitate a dietelor si a noilor tendinte legate de acestea, a provocat valuri de confuzie. De cele mai multe ori aceste tendinte atrag atentia de la principiile nutritionale fundamentale, care sunt de fapt, cele mai importante.

Acesta este un mic ghid al unui incepator care isi doreste o alimentatie sanatoasa, bazata pe stiinta nutritionala.

De ce trebuie sa mananci sanatos?

Cercetarile arata, in mod repetat, faptul ca bolile grave sunt corelate cu o dieta saraca. Aspectele vietii, de la functia creierului pana la performanta fizica, pot fi imbunatatite printr-o dieta buna. Alimentele afecteaza toate celulele corpului, precum si organele. In plus, daca participati si la diverse activitati fizice, nu exista nicio indoiala ca va veti simti mult mai bine. In concluzie, o dieta sanatoasa si putina miscare sunt vitale pentru scaderea bolilor, precum si pentru imbunatatirea functiilor creierului.

Caloriile si echilibrul energetic

In ultimii ani, importanta caloriilor a fost, oarecum, data la o parte. In timp ce numararea caloriilor nu este intotdeauna necesara, consumul total de calorii joaca un rol cheie in controlul greutatii si al sanatatii. Daca vei consuma mai multe calorii decat vei arde, asta inseamna ca le “pastrezi” ca un nou strat de grasime corporala. Daca vei consuma mai putine calorii decat vei arde, atunci vei observa o pierdere in greutate. Daca doresti sa pierzi din greutate, atunci trebuie sa iti creezi o anumita forma de deficit de calorii. In schimb, daca intentia ta este sa castigi in greutate si sa iti maresti masa musculara, atunci trebuie sa mananci mai mult decat arde corpul tau, dar sa faci miscare.

Concluzia este ca, indiferent de compozitia dietei, caloriile si echilibrul energetic sunt un factor foarte important.

Macronutrienti

Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt cei trei macronutrienti. Acestea sunt substante nutritive care sunt necesare in cantitati relativ mari. Acestea ofera calorii si au diferite functii in corpul uman. Carbohidratii includ toate alimentele cu continut de amidon, precum painea, pastele si cartofii. De asemenea, sunt incluse fructele, leguminoasele, sucul, zaharul si unele produse lactate.

Proteinele inseamna sursele ce includ carne, peste, lapte, oua, legume, dar si alternative vegetariene, cum ar fi tofu. In sectiunea grasimi, principalele surse sunt nucile, semintele, diverse uleiuri, unt, branza, peste uleios si carne grasa.

In functie de preferintele tale, dar si de necesitatile dietei, gramajele din fiecare macronutrient tin de specificatiile fiecaruia.

Micronutrienti

Fata de macronutrienti, dozele de micronutrienti este necesar sa fie mici, adica dozele de vitamine si minerale. Cel mai des intalniti sunt magneziul care stim ca include producerea de energie si functia sistemului nervos, precum si contractia musculara, potasiul – mineralul care detine controlul asupra tensiunii arteriale, echilibrului fluidelor, precum si functia muschilor si nervilor, fierul – cunoscut in principiu pentru transportul oxigenului in sange, precum si imbunatatirea functiei imunitare si a creierului si calciul – o foarte importanta componenta structurala a oaselor si dintilor, precum si un mineral esential pentru sistemul nervos, muschi si inima.

Toate mineralele si vitaminele sunt elemente nutritive esentiale, ceea ce inseamna ca pentru supravietuire acestea trebuie absorbite din alimentatie, deoarece absolut toate (de exemplu, de la vitamina A la vitamina K), joaca roluri importante in absolut fiecare celula din corp.

De ce e bine sa consumi alimente naturale

Alimentele intregi, naturale, inseamna acele alimente care contin un singur ingredient si care nu sunt prelucrate. Alimentele intregi de regula sunt mai dens nutritive si au o densitate energetica mai mica, iar asta inseamna ca au mai putine calorii, dar mai multe substante nutritive per portie (fata de alimentele procesate). Multe alimente prelucrate sunt denumite calorii „goale” deoarece valoarea lor nutritiva este mica, iar consumul acestora in cantitati semnificative poate duce catre anumite boli si obezitate.

Alimente pe care ar trebui sa le consumi

Incearca sa iti creezi o dieta sanatoasa in jurul unor alimente nutritive precum legume – pentru ca acestea joaca un rol fundamental in majoritatea meselor si pentru ca au un continut redus de calorii dar sunt pline de fibre importante si micronutrienti, fructe – un fruct natural, dulce, este important datorita antioxidantilor care contribuie la imbunatatirea sanatatii, carne si peste – acestea sunt principalele surse de proteine pe parcursul evolutiei si sunt o baza in dieta umana, nuci si seminte – putini stiu ca acestea sunt cele mai bune surse de grasimi care contin micronutrienti importanti, oua – cea mai puternica combinatie de proteine, grasimi si micronutrienti, lactate – surse convenabile si destul de ieftine de calciu si proteine, amidonuri sanatoase, fasole si leguminoase – surse fantastice de fibre, micronutrienti si proteine.

Alimente pe care ar trebui sa le eviti

O greseala des facuta este sa elimini definitiv din alimentatia ta un anume aliment. Gresit. Trebuie doar sa le consumi mai rar sau la ocazii speciale. Aceste alimente de care ar trebui sa te feresti pe cat poti sunt produsele pe baza de zahar (de exemplu bauturi cu zahar), grasimi trans, cunoscute si sub denumirea de grasimi partial hidrogenate, corelate foarte des cu bolile cardiace, carbohidrati rafinati cum ar fi painea alba corelata cu obezitate, boli metabolice sau supralaimentare, uleiuri vegetale care pot intrerupe echilibrul omega 6 al organismului. Adesea, multe alimente par sanatoase si sunt deghizate ca fiind naturale, dar de fapt sunt produse procesate care contin mult zahar pentru a le face mult mai gustoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *