4 obsesii paranoice care-ti pot ruina viata

Sunt unele ganduri care nu-ti dau pace pe parcursul intregii zile si probleme la care te gandesti in fiecare dimineata cand te trezesti?
Uneori ai impresia ca problema ta este singurul lucru care conteaza pe lume si toata viata ta se invarte in jurul unei idei obsesive? Unele ganduri pot fi de-a dreptul paranoice daca le dai voie sa puna stapanire pe mintea ta si mai ales daca le transformi in actiuni care-ti coordoneaza intreaga existenta.

1. Vreau sa plec acasa

Anxietatea sociala este un lucru destul de obisnuit, insa unii dintre noi chiar se tem sa petreaca mult timp inconjurati de foarte multi oameni. Persoanele solitare se pot trezi speriati si sufocati daca sunt nevoiti sa petreaca mult timp intr-o sala plina de oameni straini sau in locuri agglomerate.
Psihologii spun ca in spatele acestor fobii se ascunde defapt teama de a nu fi criticat sau de a iesi in evidenta prea mult. Daca esti o persoana timida, retrasa si te simti inconfortabil cand esti inconjurat de prea multe persoane si abia astepti sa poti pleca din acel loc, e cazul sa lucrezi mai mult in privinta increderii in sine. Ai putea chiar sa te trezesti ca iti este teama si sa cunosti oameni noi si viata ta amoroasa va avea de suferit. Pentru persoanele ca tine, site-urile de dating online pot fi o buna solutie.

2. Am rezolvat tot ce aveam de facut?

Esti genul de persoana care nu uita niciodata agenda acasa si care isi face mereu liste atunci cand pleaca la cumparaturi sau planifica fiecare pas atunci cand se apuca de un proiect de amenajare? Este un lucru util si benefic sa fii organizat, insa daca te trezesti ca-ti verifici foarte des listele si agenda, daca in mintea ta este constanta preocuparea de a termina tot ce aveai de facut si de a nu omite sa bifezi niciunul dintre punctele de pe lista ta, acest lucru nu este benefic pentru sanatatea ta mentala.
Daca te trezesti constant noaptea ca sa verifici daca ai rezolvat o anumita treaba si acest gand nu te lasa sa dormi linistit, ai problem serioase.

3. Ai obsesii legate de un anumit lucru

Gandul de a intra la o anumita scoala (si doar la aceea) sau de a te angaja intr-un anume domeniu, si doar in acela pot fi caracteristice unei persoane perseverente si ambitioase.
Daca insa gandul la acest lucru devine pentru tine o obsesie si gandirea ta este atat de rigida incat nu poate accepta nicio alta alternativa, este un semn ca lucrurile nu sunt tocmai in ordine.
Poate ca esti un perfectionist si vrei doar sa ai succes in viata, dar daca nu poti accepta schimbarea sau micile esecuri poti degenera intr-atat incat sa ajungi sa-ti faci rau singur.

4. Sunt suficient de bun?

Este ceva natural sa cautam aprobarea celor din jur, sa ne dorim sa ne multumim familia sis a aducem satisfactie celor dragi prin actiunile noastre. Dar daca gandul ca nu esti suficient de bun pentru a merita iubirea lor devine chinuitor pentru tine si obsesiv, nu este bine deloc.
Poti ajunge sa vezi in orice gest al celor din jur o dezaprobare privind actiunile tale, te poti instraina de apropiati pentru ca te compari in permanenta cu ei iar prietenii tai iti vor deveni dusmani doar pentru ca prefera si alte persoane in compania lor in afara de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *